Sunday, 31 August 2014

FYI b..

Assalamualaikum b. 
So sorry ye smlm I really bz. 
Today pun bz but sempatkan gak. Xnak U risau n rindu sgt we olls. Gitu! 
Hehehe. 
(Janganla gelak!) 

Semalam bz coz as I said before I pg umah Cik Mala coz ade buat bbq semperna birthday Zaty. Nak cepat so nanti I update ngn gambar later yer b. 

Today Cik Mala n Cik Zarin bawa we olls pg tgk barang perabut n pg IKEA. Ni tgh tunggu dorang sume siap I blog for U jap. 

Okay b, 
I love U so much b.
Muaaax! 

Saturday, 30 August 2014

Panduan Mengecat Plak.. ;)

Assalamualaikum.
Sebelum ape2 nak ucapkan selamat menyambut 57 tahun kemerdekaan buat sume. Semoga kemerdekaan ini akan terus kite nikmati selamenye.
In sha Allah.
Ameen.

die wände zu hause streichen bürsten glanz farben
Today nak share panduan mengecat plak. Care cakap mcm hebat penyecat je. Hehehe, Name pun share kan means I share dr sumber yg bertauliahla utk panduan I nie gak laaaaa. Huhuhu. Sebenarnye nak bg U bace b. Hehehe. Senang nanti umah siap U cat.
;)

Sebut pasal mengecat uma nie, mesti kite cenderung cat ikut warna yg kite suke tanpe tahu effect die. Sebenarnye xde salah ape pun, tapi kalau kite tahu benefit cat nie sebenarnye lebih bagusla. Kita xtahu sebenarnya warna banyak pengaruhi persekitaran, emosi, persepsi n mood kite. So, kalau Ia membawa benefit apa salahnye kite practickan kan.

Okay, sebelum mengecat tu make sure permukaan tu bersih n rate k supaye bila dah cat nampak kemas je. Arah cat tu biala sehala je jgn ade yg kejap melintang kejap menegak, menegak je elok. Ala bende ni xpayah ajar sume tau la Nazura!
; D

Okay ni lg satu tip, jgn cat sampai sume dinding warna yg same coz ia akan menampakkan impak sempit n semak, cat di suatu bahagian yg hendak kite focuskan sahaja contohnya bahagia menonton tv or bahagian melihat jam. Yg selebihnya biar warna yg lebih cerah atau lebih senang warna putih o cream.

Okay pasal color tadi, utk sesape yg dah cat xpayahla semate2 nie terus beli cat pegi tukar cat color lain plak eh.
;)

farben bedeutung farbgestaltung wandfarben ideen farbtafel
Untuk ruangan yg paling utama ialah ruang tamu. Ruang tamu yg bagus ialah ruang tamu yg simple but nice. Tujuan n name ruang tamu itu sendiri ialah memberi ruang untuk tetamu berehat. So warna yg sesuai utk ruang tamu mengikut teori scientific ialah warna yg slow n calm.

Warna yang sesuai utk ruang tamu
- warna yg mendamaikan
Lavender
Cream
White
Turqoise - Yeye warna turquise ade!
Light grey
Light Green
Light Peach
Senang cakap color yg light2 la

Warna yg sesuai utk tempat makan / dapur
- warna yg meransang utk membangkitkan naluri makan dan elok utk penghadaman
Oren
Merah
Kuning
Coklat

Warna yang sesuai utk bilik tidur utama
- warna yg mendamaikan, neautral, xsakitkan mate n menyihatkan
Biru - Yeye warna biru ade utk bilik!
Lavender
Hijau
Pink

Dear my b, kat bawah nie antare contoh warne turqoise utk ruang tamu tu eh!
;)

Farbideen für Wände wandgestaltung wohnzimmer kühn

Pastell Wandfarben farbpalette farbgestaltung niedlich rosa grau

Farbbeispiele Wohnzimmer wandfarben farbgestaltung lagune

die wände zu hause streichen blau farbe wohnzimmer

farbiges-interior-edelsteine-inspiration-türkis-harmonie
Bye.

Friday, 29 August 2014

Hari Makan Ku!

Ya Allah. Syukurnye. Macam mane nak kurus. Asyik makan je. Bos plak rajin no belanje makan termasukla office mate yg maknye buat catering. So tiap2 hari die akan bawak breakfast banyak2 dengan harapan agar kawan2nye nie turut membesar bagai juara! 
;D


Breakfast nasi lemak n mee hun goreng.  
Sedap plak tu. 
;)
  
Mr. Goh plak dengan baik hati belanje makan nasi kukus ayam yg beratur tu. 
Memang sedaplaaaaa. 
;)

One more thing..
Lupe, mlm tadi sempat buat karipap bedal. Wana siap tunggu lagi karipap siap, die nak makan sgt. Requested from Wardah yg nak bawak bekal karipap yg I buat ke sekolah. Besela anak, ape yg Mommynye nie masak sume sedap padahal campak2 je. Mmg cmtu kot kan coz dulu I pun camtu. Sekarang I sambung plak ngn makanan MIL masak. Sume rase sedap je. 
;)

 

 


Done! 
Karipap Sardin. 
Buruk tul rupenye. 
Xde seni la tgn kami adik-beradik nie. 
;D

Thanks Allah. 

*Nanti masak utk U yer b. 

Nazura 'n' Therapy

Assalamualaikum. 
Lately, mood I semakin okay tapi si Wana plak yg terlebih rindu Daddy. Setiap malam kalau si Wana terjage hmmm mesti buat perangai ngade2 die. Berzikir.. Nak Daddy.. Nak Daddy.. But, don't worry yer Daddy lepas bg main tab terus okay. Layan Oggy n Cockroach die. Hmmm. 
:-/


Main tab sambil pakai baju Daddy die.

Kadang2 anak2 nye kerenah effect gak mood I nie. Dari okay jadi moody je. Mane xnye, anak merupakan semangat n penyuntik kebahagian bg I, tapi bile tgk anak meragam coz nak Daddy, rase sebak n down je. Hanye Tuhan. Ya hanya Tuhan yg mampu beri kekuatan. Disebalik Nazura yg dilihat bahagia n happy ini sebenarnye hanya Tuhan sahaja peneman yg ade utk berikanku kekuatan. Sebagai isteri, I juga perlu beri kekuatan pada hubby yg juga di sana memerlukan sokongan yg sangat2. Lebih2 lagi nak masuk 5 tahun di sana. Segalanye terase terlalu lame. 

To be honest, I felt really down. Lagi2 mase hubby baru fly. Rase separuh dr diri ni pun fly away. Bile tgk anak2 menangis merengek2 nak Daddy, terus dalan hati terus cakap "I kene kuat". Sometime xpayah kene hujan o makan ais cream tibe2 badan ni bole demam. Body nie sendiri da stress ngn diri I sendiri.

Nasib baik ade Wardah, Alhamdulillah Tuhan hadirkan Wardah dlm hidup I. Wardah really ke "Azam" an sangat. Boleh dikatekan ikut 100% perangai Daddy die. Protective, caring, cleaver, leader n many things. Puji anak plak. But it's true. Xpenah puji depan die. Belakang2 je. Kang perasan lebih die tu. Kalau Manis nak amik Adik Gee balik kje, sume ikut kecuali Wardah, Wardah mesti cakap nak tinggal nak jage Mommy, Daddy suh. Pastu ape Daddy pesan mesti die ingat. Contoh Daddy cakap kalau xpaham kat sekolah angkat tangan. Mase perjumapaan ngn ibu bapa kat sekolah aritu.. Cikgu Wardah cakap, Wardah kalau xpaham je dia angkat tangan kalau die tahu die xangkat. Hehehe. Wardah2. 
;D

Si Wana mmg ke "nazura" an sgt. Hehehe. Kalau nak sesuatu tu mesti nak jugak xboleh sabar. (Itu perangai dulu I, sekarang x). Pastu manje xingat dunia. Naik menyampah nak layan die. Hehehe. Peramah kalau kenal. Kalau Wardah. Hmmm. Senyap je. Kalau dlm kete, suare Wana je bising kaco kakakla, kaco org la. Ni sekarang merengek2 nak Daddy setiap mlm. Tuhan tgh ajar Wana erti sabar coz mmg die xdapatla kalau nak Daddy sekarang gak. Hehehe. Bile die cakap nak Daddy, I jawab la lg 2 bulan je. Pastu Wana tanye lagi.. I jawab yg same, then die mesti jawab balik "Da dua bulan da Mommy". Wana2.  
;D 

For me, hidup ni sementare. Nikmatilah ia sebaik mungkin n seindah mungkin. Kejarla dunia ini seperti mahu hidup 1000 tahun lg n kejar akhirat seperti akan mati esok hari. Semoga menjadi kekuatan buat diriku n U Daddy. We must strong. Segala yg Tuhan beri ini semuanya terbaik. Siapala kite utk pertikaikan ketentuanNya. Let smile n happy always. 

Not easy to make me be strong like now. Hehehe. It's becoz I da theraphyyyyy! 

Vincci n Primavera. 
Seronok.. Seronok.. Seronok..
Thanks Allah. 

*We miss U so much Daddy. 
*Weekend Cik Mala ajak lepaking kat uma Cik Mala coz ade buat BBQ. Yeyeye. Xdela boring sgt. 

Tuesday, 26 August 2014

Mak Cik Rahimah In Da House

Salam kerinduan b.. 
Okay, apakah lg perubahan hidup buat ku lagi nanti. 
Hopefully yg baik2 aje. 
Ameen.. 

Baru mencecah umur 31 tahun (Baru ke. Huhuhu) dalam 4 bulan Hmmm. Dah kene pakai spec! Okayla utk jage mateku yg sgt2 berharge nie. Pakailaaaaa. Xterpikir yg I nie kene pakai spec. Huhu. 

Dah tue buatla care da tue yer Nazura! 

Okay.. Mmg limited edition, ingat senang ke I nak bg pic Cikgu Rahimah nie. 
;D


Huhuhu. 
Mmg muke Mak Cik Rahimah tul! 

Syukur tetap pilihanku atas segala ketetapan. 

The Best Ever For Me

Assalamualaikum.
Another 4 month to meet the 2015. Everyone said that when U have a child, year will go faster than U can imagine n it sure does. Wardah was 7 years old n Wana was 3. Watching them.. I realized they r no longer a baby.. They r a young girls with a smart brain same like others child too..
Alhamdulillah.

I immediately became sad that she's growing up too fast.
I'm sure every mom has same experienced.. Same feeling.. At some point..

I love seeing both my kids meet U, her Daddy. Too much love there. Big smile. Big eyes. Lot of love there spread. That y my motivator "Puan Nazura" always said that everything happen got reason. I believe n trust it. My love aka hubby aka my Mr, Khairul Azam aka U r really amazing for us. U bring n shows us how blessed we r to have U, my Mr. Khairul Azam.

Here for 4 years without U seems okay. But only Allah know everything. Only Allah. The biggest2 n worst thing all I will share only with U my Allah. The reason our love be strong n tough coz He gave U in our life.
Again. Alhamdulillah.

Sometime I over think that I as both - parent (sometime when U travel). More than I imagined. It taught me that I am strongger n caring person than ever I thought I could be. I had no idea how I was able to function on such little sleep when my daughters r not well, a double love to my daughters sometime when I'm feeling pity when I saw my daughters need her father, how I could possible control my tears when I'm feeling helpless n frustrated. All this feeling is just went through without any argue from me. Life must go on but I try to make sure it's goes n done well to my family.
Hopefully.

Again. I believe that
"Everything happen got their reason"

My family r the best ever for me.
Again n again.. Alhamdulillah.

Thanks a lot Allah.
:)

Monday, 25 August 2014

Edisi Masak-memasak! Spaghetti Bolognese Mommy!

Assalamualaikum. 
Since last week, Friday.. Pagi2 mesti hujan n mendung je. Huh. Macam nak suh tarik selimut je. Huhuhu. 
Alhamdulillah today Tuhan still bg I jaga dr tdo.
Nie kalau Wardah bace mesti nangis. 
;-D

My Wardah dah besar, kalau cakap pasal mati.. Mate mesti nak berair si Wardah. Kecik2 lagi dah sensentap. Belum tue mcm Mommy nie, mau meraung. Hehehe. Jgn mare yer anak Mommy.

Hmmm. Panjang tul mukadimah. Padahal nak cite pasal edisi masak-memasak I. Semperna birthday Manis yg betul (hari tu in advance, olok2 je) I buat special :-

"Spaghetti Bolognese Mommy" Gitu!

Wardah n Wana yg bagi name.
;-)


Kuat bodek budak kecik nie.. 
Siap buat tangan best lagi.. 
Wana2.. 

Resepi bedal2 ku. Request from my siblings. 
Lupe.. Ni gare2 Ifa mintak recipe terus terjebak nak buat spaghetti nie.. 
;)

"Spaghetti Bolognese Mommy

Satu bungkus spaghetti - Masuk je dlm air didihan yg ditaruk sikit minyak. 
I suke pakai brand nie. 

Bahan2 sos 
2 bottle sos spaghetti 
(I beli brand Preggo + Kimball) 
 and 
Carrot sebatang - Chop
Bawang besar - 1 biji - Chop 
Bawang putih - 5 biji - Chop
Callery - Chop
Daging Burger Ramli - 2 bungkus - Chop
Mushroom button - 1 tin - Hiris sedang2
Cili api sikit - 5 or 6 biji (Lidah Melayu tul!) - Chop
Garam , gula n chiken stok - secukup rase 

Cara2
Daging burger masuk kuali besar dengan carrot n callery.
Kalau melekat taruk minyak sikit je. 
Lepas daging n carrot da nampak masak campak bawan merah, putih n mushroom button.
Sume da masak curah sos spaghetti n air (ikut kepekatan yg dikehendaki). Pastu tambahkan garam, gula n chicken stok secukup rase.

Done! 
Senang je kan. 
Selamat mencube. 

Wardah Dah Kene Pakai Spec!

Mude2 dah kene pakai spec. Hmmm. Since last week dapat surat dari sekolah suh refer ke mane2 kedai cermin mate utk check mate si Wardah. Da dapat result mmg Wardah punye mate rabun jauh n silau. Power die xla tinggi sangat (memang tinggi la kalau budak) tapi kalau dibiar akan makin worst n dinasihatkan kene pakai jugak. Huhuhu. 

Alang2 I pun check gak mate n silau I semakin teruk. Huhuhu. 
Dalam hati cakap "Jgn harap I nak pakai spec". 
Bile dengar org yg buat spec tu cakap silau lagi bahaye dr rabun terus terjebak buat jugak. Huhuhu. 



Wardah new look! 
Hopefully power Wardah lg 3 bulan nie akan berkurang..

Budak kecik nie sibuk pakai spec gak. 

Wana : Mommy nape Kakak pakai spec lg okay, Adik pakai makin xnampak. 
I : %$#@!

Wardah n Wana bersame Aunty Gee yg makin sihat. 
;D 

Friday, 22 August 2014

Tengok Wana Daddy! Die Nyakat Kakak!

Assalamualaikum b. 
Ur daughter, Wana now became noty n noty sgt. Last night she was very naughty! She put the sharp thing in Wardah's shoes! I was going punish her by beat her leg and ask her to say sorry to Wardah. It's not the first time. It's too much. She has to pay the price. If I don't punish her, ofcoz she will not take me seriously. 

Don't worry b, I'm a loving Mommy too. I'm not beat her so hard.. Just manje2 je. 
Tu pun da meraung. 
Huh.

See! 
Noty tul!

Thursday, 21 August 2014

DIY Guna Pintu Plak! Napela Kreatif Sgt Nie!

Assalamualaikum b. 
Lately sgt suke tgk DIY n deco2 umah. I tau my Mr. Khairul Azam suke sgt DIY2 nie tapi hmmm nak tunggu him buat mmg lameee la. Coz kene tunggu mood rajin beliau dtg. 
:-/

So, nak ajak U b n olls layan pic2 yg menarik nie. Selalu DIY pakai pallet o kayu2 lame ke kan tapi today I nak share pakai pintu lame plak. Utk sape2 yg buat renovate n da xpakai pintu tu boleh la DIY utk hiasan umah - lebih bermanfaat lg. Xmembazir nak beli meja o bingkai cermin. 
Mesti sesape yg creative kat lua sane excited mcm my. Mr Khairul Azam tu. 
Tau mesti excited punye tu.
;) 

One more thing, pesanan utk sesiape yg berkenaan.. 
Kalau nak DIY nie jgn lupe buat kemas2 n mase buat tu focus so xdela karang terketuk tangan sendiri ke o kaki tersepak mane2 okay.. 
;)

Zimmertüren Alte  diy möbel holz spiegel wand

Zimmertüren diy möbel holz tischplatte couchtisch

Zimmertüren Alte diy möbel holz schaukel

Zimmertüren diy möbel holz rahmen weiß

Zimmertüren Alte diy holz pflanzen fenster

Alte Zimmertüren diy wiederverwenden möbel holz esstisch

zimmertüren holz platten couchtisch

Alte wohnzimmer Zimmertüren diy möbel holz

Zimmertüren diy möbel holz schreibtisch büro

Okay..
Good Luck..

Takziah


Berkabung

Bile I Good Mood ;D

Asslamualaikum.
Alhamdulillah hari2ku semakin bahagia kerana mindset
"BERSYUKUR"
Lagi seronok rase dapat kenekan U! 
Tgh good mood mcm ni laaa.
;D



Jangan mare la sayangku.
:-* 

Tuesday, 19 August 2014

Mase Lebih Berharga Dari Emas

Assalamualaikum b. 
Senjak due menjak nie mood my Mr. Khairul Azam daa makin okay. Kalau xasyik suh buatkan surat benti je. Errm beliau mmg malas bab2 pikir n mengarang nie. Almaklumla xde mulut sgt. Tapi bab decide mendecide mmg kene bagi kat beliau. Emosi sgt dashat. Jgnla kite salah cakap mmg senyap jela gamaknye karang. Kalau senyap tu tau da mmg tengah touching latu. Tapi yg bestnye xpayah pujuk, beliau akan okay balik. Ego jgn cakap tahap gaban. Hahaha. Gaban tu ape. I main cakap je. Hahaha. Tapi mcm sesuai je. Ish Nazura! Kalau pasal mengomel bagila. Huhuhu. Sebenarnye ape yg U nak sampaikan wahai Nazura! Mr. Khairul Azam U bace pun xpaham lagi motif apakah post wifey die today. 

Sebenarnye I boring da lame x mengomelkan U. Selalu ade je yg dengar omelan I. Sekarang I asyik kene dengar Wardah Wana plak mengomel je. Best sgt. Senjak due menjak nie jugak Wana sangat2la manje. U taukan anak manje U tu macam mane. Kalau nak cite kat phone memang xbole settle. Semalam Wana tdo awal. Selalu dia akan tdo ngn I tapi semalam die masuk tdo ngn kakak die, Wardah. I yg macam bese macam duduk umah anak dare akan lepak dengan senang hati layan tv sambil makan buah (budget salad la, budget makanan sihatla n budget nak kuruskan badan latu, hahaha) tibe2 dengar Wana nangis. Hmmm. Gangguan betul. Baru rase nak rest. Xpe demi anakanda ku. Mommy datang. 

Dlm bilik..
Wana : Adik nak Mommy.
I : Okay, Mommy temankan Adik sleep. 
Wana : Adik nak Daddy. 
I : Daddy kan work. 
Wana : Adik want Daddy. 

Hrrmmmmm. Pastu startla Wana berzikir 

"Adik nak Daddy"

Dengan geniusnye I terus amik baju, kain pelekat, towel n seluar U letak kat Wana. Pastu Wana amik peluk n terus tido balik. Hmmm. Nasib baik petua Ibu U tu berhasil kalau x.. I bagi pakaian dalaman Daddy jela.. Hahaha. 

Itu kire okay. Kadang2 best2 lepak tgk tv, dengar Wardah n Wana borak sambil makan. 

"Daddy makan ape eh Adik."

Huhuhu. Da besar anak Mommy. Dulu Mommy ngn Daddy yg risaukan makanan anak. Sekarang sebaliknya. Segala yg kite buat sekarang dgn ibubape kite akan kite rasai kelak bile kite tue. 

Kalau I tengah baring2, Wardah o Wana minta phone nak call U. Hmmm. Lagi2 kalau lepas kene marah ngan I. Nanti mestila nak minta phone I nak call U. Nak ngadula tu. Sebelum Wardah Wana ngadu Mommy da gtau Daddy da yg both of U noty. 
;-D

Hey, Mr. Khairul Azam. Jgn kat sane nak noty2. 
Okayla nanti sambung mengomel lg kalu free. Apepun bile duduk berjauhan nie dapat sangat rasekan bahawasanya

"Mase lebih berharge dari emas"

Love U more b. 

Plug Pun Boleh Deco! Unik.. Unik..

Hi olls. 
Today nak share nie. Utk sesape yg suke boleh la amik nie jadi inspirasi ye. I sebenarnye suke tgk je. Hehehe. Kalau umah sendiri lebih suke yg simple means xpayah corak2 but it's depend on individual. 
So, let enjoys!

Retro Lichtschalter diy deko tattoo

Retro Lichtschalter Designs diy deko alt

Retro Lichtschalter Designs diy deko gelb farbe

Lichtschalter Designs diy deko lila klassisch

alte lichtschalter diy bemalen perlen rosa

alte Lichtschalter Designs diy deko bücher

:)